Grenspark natuurburger in opmars

Na een succesvolle start is de natuurburger nu op meer plaatsen te koop.

Samen met een aantal lokale restaurants, extensieve veetelers, ambachtelijke slagers en ambachtelijke bakkers heeft het Grenspark een bijzonder natuurlijk streekproduct samengesteld: de Grenspark natuurburger. Met de verkoop van deze natuurburger wordt ook het Grenspark de Zoom – Kalmthoutse Heide gesteund, omdat per verkochte burger een bedrag van 2 euro naar het Grenspark vloeit. De organisatie van het Grenspark kan daarmee ontwikkeling van natuur en recreatie blijven ondersteunen. Het Grenspark is actief op zoek naar alternatieve financieringsstromen, aangezien structurele subsidies stevig onder druk staan.

De restaurants die de natuurburger verkopen zijn:

Jagersrust te Ossendrecht, Non Plus Ultra te Woensdrecht, De Blauwe Pauw in Ossendrecht, Monida te Kalmthout, De Bosduin te Kalmthout en De Berk in Essen.

De Grenspark natuurburger is bereid met ambachtelijk streekvlees van speciale runderrassen (Angus en Hereford). Deze runderen grazen op natuurlijke graslanden in en rondom het Grenspark. De runderen lopen het grootste deel van het jaar vrij rond in de natuur en eten slechts natuurlijke producten. Hierdoor ontstaat het kenmerkende rood gemarmerd vlees met een sterke natuurlijke smaak. 
De Grenspark natuurburger bestaat uit 200 gram van dit unieke streekvlees. De natuurburger verschilt qua smaak en textuur duidelijk van een gangbare burger en is echt iets wat je geproefd moet hebben! De burger rust op een broodje dat is gebakken door een plaatselijke ambachtelijke bakkerij. De natuurburger wordt geserveerd met frisse garnituur en een portie frietjes. Hiermee vormt het een ideaal streekgerecht voor lunch, diner of tussendoor!
 
Uit de evaluatie blijkt, dat de restaurants tevreden zijn en dat de verkoop goed is. Naast een heerlijk natuurlijk streekproduct geeft dit concept voor de restaurants invulling aan maatschappelijk verantwoord ondernemen, groen imago en een streekidentiteit.

Paul Ganzevles (coördinator Grenspark) vindt de medewerking van de horecaondernemers een prachtige ontwikkeling. Er wordt zo in de praktijk duidelijk gemaakt, dat ondernemers en het Grenspark echt wat aan elkaar hebben. Dat valt zeker nog uit te bouwen. Ook met ondernemers die zich nog willen aansluiten willen we graag in contact komen. Ze kunnen altijd contact opnemen met het Grenspark.

Citaten:

Ruud de Weert van het Nederlandse restaurant De Blauwe Pauw: “Wij doen mee aan de Grenspark natuurburger, omdat wij als restaurant waarde hechten aan een sterke binding met de identiteit van de streek. Het Grenspark vormt de natuurparel binnen de streek De Brabantse Wal. Bovendien vormt de Grenspark Natuurburger een exclusief en natuurlijk streekproduct dat bij ons goed verkocht wordt.”

Marc Willems van het Vlaamse restaurant Monida: “Wij krijgen hier een heel breed publiek. Binnen ons aanbod hadden wij een dergelijke burger nog niet opgenomen, maar het past er uitstekend in. We denken met dit streekproduct de consument een goede keuze voor te leggen, waarin men dan ook nog het Grenspark ondersteunt. We zijn erg benieuwd hoe het gaat lopen.”

Paul Ganzevles, coördinator van het Grenspark: “Wij zijn verheugd dat de proef goede resultaten heeft opgeleverd en vooral ook blij met de inzet en bereidheid van de restaurants om hier op door te willen gaan. Dit ook met inzet van de Natuurmakelaar Paul de Dooij die als tussenpersoon tussen restaurants en producenten optreedt. Het mes snijdt daarmee aan twee kanten: de restaurants kunnen een nieuw streekproduct aanprijzen en per natuurburger krijgen wij weer wat support. Bovendien: ook de bezoeker heeft er profijt van, want het is lekkere kost: ik heb het proefondervindelijk vastgesteld!